En historisk tillbakablick
2013-01-06 | ALLMÄNT
Under den senare hälften av 1800-talet präglades Stockholm av den framväxande industrialiseringen och en därmed följande inflyttning. Det var smutsigt och trångbott och svårast hade de som lämnade landsbygden i hopp om att få ett arbete i huvudstaden. Bränder uppstod i de dåliga bostäderna och ordningen på stadens gator var inte den bästa. Stockholm införde därför under denna tid en yrkesbrandkår och moderniserade polisväsendet.
Många nya konstaplar anställdes för att patrullera stadens gator. Tjänsten var slitsam och även med den tidens mått uselt betald. 1883, det år SPDSK bildades, var slutlönen för en poliskonstapel 1200 kronor om året och så många tjänsteår som krävdes för att nå denna lön var det inte många konstaplar som klarade. Nöden var stor också i poliskåren och den förvärrades ibland genom att polismännen i praktiken var förbjudna att låna pengar på marknaden.
Det var mot denna bakgrund som poliskonstapeln Carl Johan Hamnström 1883 samlade några kolleger och bildade Sjunde Polisdistriktets Sparkassa. Syftet var att ge nödlidande kolleger lån mot en ränta som fastställdes till 2 procent. Kapital fick kassan in bl.a. genom att alla medlemmar var tvungna att spara 2 kronor i månaden samt betala en årsavgift om 1 krona.
I kassans ledning satt kloka och ansvarskännande män som lade ned ett stort arbete för kollegernas bästa och stadigt utvecklade verksamheten till vad den har blivit idag, 130 år senare. Det är också betecknande att många av dem återfanns på barrikaderna när poliserna tilläts organisera sig fackligt. Framförallt hade de ledande poster i polisföreningen Kamraterna men de fanns också i Överkonstapelföreningens styrelse och centralt i Polisförbundet.
Läs den spännande berättelsen om kassans första 100 år som medlemmen Gunnar Isaksson skrev till jubileet. Den är ett tidsdokument och en fin skildring av en vital hundraåring.
Krister Hansén |