Om föreningen Våra delägare In- och utbetalningar Aktuella räntor Kalkylera Kontakta oss
Startsidan » Nyheter » 2013-01-25
 

Sven-Anders Hammarberg - en Kassaprofil
2013-01-25 | ALLMÄNT

SPDSK styrelse kännetecknas av att ledamöterna som regel stannar många år på sina respektive poster och av dess färgstarka personligheter som genom åren satt sin prägel på Kassan. En av de mest färgstarka var Sven-Anders Hammarberg, kassören som under 30 års tid ”var Kassan”.

Sven-Anders föddes i kuststaden Härnösand 1930 och dök 1952 upp i Stockholm där han fick anställning som extra poliskonstapel. Som fotpatrullerande på Östermalm gjorde han sig snabbt känd för sin frispråkighet och vägran att se upp till ”överheten”. 1966 fördes han över till Sjöpolisen och stannade kvar där fram till pensioneringen 1995.

Sjön var Sven-Anders rätta element. Han var en skicklig navigatör och båtförare och togs också i anspråk som lärare för blivande sjöpoliser. Sjöpolistjänsten passade dessutom utmärkt som komplement till Sven-Anders nya uppdrag som SPDSK kassör från år 1966. Polisbåten blev därmed ett flytande bankkontor långt innan affärsbankerna kommit på idén.

Under den här tiden var det ju i princip bara kontanthantering som gällde. Sven-Anders hade därför alltid på sig en stor plånbok sammanhållen av gummiband. Där förvarades större delen av Kassans likvida medel och äldre delägare minns ännu hur Sven-Anders brukade skala av gummibanden och sedan börja räkna upp tusenlappar och hundralappar till det beviljade lånet.

Lugna förflyttningar genom skärgården ägnade Sven-Anders åt bokföringen, vilket de unga kollegerna som tyckte om att köra båt var glada för. De var dock strängt tillhållna att varna för svallvågor och inför tvära girar. Men efter tilläggning vid någon brygga kallades kollegan ner i båten för att motläsa räknemaskinens remsor.

Det var dock inte helt riskfritt att ha med sig kontanterna ut på sjön vilket följande historia ska visa. En sommardag 1975 patrullerade Sven-Anders i Stockholms skärgård tillsammans med en till sjöpolisen inkommenderad kollega. Efter lunch tyckte Sven-Anders att förråden skulle kompletteras och bad kollegan att lägga till vid Storholmen. Efter tilläggning förflyttade sig herrarna i maklig takt till handelsbon där damerna bjöd på kaffe och trivsam samvaro. Idyllen bröts dock av en ortsbo som kom inrusande och berättade att polisbåten släppt sina förtöjningar och nu var på väg ut i Värtan. Sven-Anders reagerade blixtsnabbt och sprintade ned till ångbåtsbryggan där han i polisoverallen kastade sig i sjön och började simma ikapp båten. När han fick tag i flytetyget klättrade han upp, startade motorn och hämtade den lätt generade kollegan.

Besöket på Storholmen hade tagit lite längre tid än vad som från börjat varit planerat och endast iförd kalsonger satte Sven-Anders högsta fart mot hemmahamnen i Franska Bukten. Avlösningen stod på kajen och såg med stora ögon den framforsande polisbåten, förd av en halvnaken person med ett vitt skägg fladdrande i vinden. Väl ombord fann de 100- och 1000-kronorssedlar på tork på varje slät yta som kunde uppbringas i båten.

Sven-Anders var humoristisk, mycket beläst och öppen för ny teknik. Därför såg han till att Kassan redan år 1981 köpte det då vassaste på persondatormarknaden, en PET Commodore som lagrade data på kassettband och hade 48 kilobyte internminne.

Intresset för ny teknik och kultur var dock inget som avspeglade sig i Sven-Anders yttre. Ansiktet pryddes av ett långt vitt skägg. Ovanför detta dominerade ett par stora glasögon och däröver skymdes sikten av en gammal cowboyhatt. Några stora summor på klädseln i övrigt spenderades inte. 1986 skulle jag biträda Sven-Anders med inköpet av en ny dator. Det unga datalejonet mönstrade Sven-Anders uppifrån och ned och drog den förhastade slutsatsen att jag tagit med en anförvant från vårdhemmet. Därefter såg han inte Sven-Anders utan vände sig uteslutande till mig vid sin presentation av företagets produkter. När sedan Sven-Anders tog fram plånboken och började räkna upp tusenlapp efter tusenlapp gick det upp för honom att det inte var jag utan gubben i cowboyhatt som skulle använda datorn. Då steg färgen på ynglingens kinder.

Efter att 1996 ha lämnat uppdraget som kassör stod Sven-Anders kvar ytterligare ett år i styrelsen. Han var då märkt av sjukdom och avled 1997. Med Sven-Anders Hammarberg gick en epok i Kassans historia i graven.

Krister Hansén

 
Relaterade länkar
Sven-Anders Hammarberg - en kassaprofil i PDF format
 
Sjunde Polisdistriktets Sparkassa, Ekonomisk förening
106 75 Stockholm
© Sjunde Polisdistriktets Sparkassa 2012
Hemsidan är producerad av Kostas Fraggidis